We vinden het belangrijk, dat er een goed contact is tussen school en thuis. Wij informeren u over alle belangrijke gebeurtenissen op school en stellen het op prijs als u ons van belangrijke gebeurtenissen thuis op de hoogte houdt.
Ouders zijn op diverse manieren actief in de school. Dankzij uw hulp zijn meer activiteiten mogelijk!
Informatieavond
Aan het begin van het schooljaar wordt u uitgenodigd voor de begroeting- en informatieavond. Tijdens het algemene gedeelte informeren we u over de plannen voor het lopende schooljaar. Na de pauze gaat u naar het lokaal van uw kind en krijgt u van de leerkracht uitleg over de gang van zaken in de basisgroep.
Startgesprekken
In de eerste twee weken van het schooljaar houden we ‘Startgesprekken’ in de groepen 1 t/m 4. Het doel van het startgesprek is dat ouders en leerkracht kennis maken met elkaar en de verwachtingen uitspreken ten aanzien van de ontwikkeling van het kind. NB: ouders van net gestarte vierjarigen krijgen een aparte uitnodiging na de eerste zes schoolweken. Dit gesprek is naar aanleiding van het aanmeldformulier dat bij 3 jaar en 9 maanden is ingevuld en Peuterinzicht. Ook het welbevinden van het kind wordt besproken. Zo hopen we met elkaar een goede start te maken met de basisschoolloopbaan van uw kind.
Ouder/kind/leerkracht gesprekken
In de eerste weken van het nieuwe schooljaar worden de ouders en hun kind door de leerkrachten van groep 5 t/m 8 eveneens uitgenodigd voor een startgesprek, maar dit heeft meer het karakter van een ontwikkelgesprek. In groep 8 is het naar aanleiding van de Entree toets en is de vraag welke onderwijskundige accenten gelegd moeten gaan worden in het laatste schooljaar. In de andere gesprekken gaat het over wat het kind belangrijk vindt om te leren of waar het in bijgespijkerd wil worden. In gezamenlijkheid wordt een werkplan opgesteld.
Ouderbetrokkenheid
Ouders zijn voor Aves erg belangrijk. Met name op schoolniveau komt dit sterk naar voren door diverse vormen van ouderbetrokkenheid. We onderscheiden:
- de ouder die meeleeft: met je kind, met de groep waarin je kind zit en met de leden van het schoolteam;
- de ouder die meedoet: met het team of de groep waarin je kind zit, als overblijfmoeder, als leesvader of hoe dan ook;
- de ouder die meedenkt en meebeslist: als lid van de medezeggenschapsraad of als lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad;
- de ouder die toezicht houdt: als lid van de Raad van Toezicht.
Activiteitencommissie
Natuurlijk verwachten we dat alle ouders meeleven met de kinderen en de school.
En we vinden het erg prettig wanneer ouders willen meehelpen. Gelukkig doen veel ouders dit ook. De activiteitencommissie coördineert diverse activiteiten.
Het meedenken en meebeslissen kan door lid te zijn van de MR en/of de GMR.
Klankbordgroep
Als schooldirecteur heb je met veel personen en belangen te maken: de kinderen, hun ouders, de personeelsleden, het College van Bestuur en collega-directeuren. Behalve deze personen en hun belangen is er ook veel vakliteratuur voorhanden. Telkens weer sta je als schooldirecteur voor de keuze: doen wij de goede dingen? Om over die vraag na te denken en hierop feedback te krijgen vanuit de ouders is door de directeur een klankbordgroep samengesteld die regelmatig bijeenkomt.